Yamaha MT-09 ditawarkan dalam warna baru – RM55k

[ad_1]

Yamaha MT-09 versi baru yang dilancarkan November tahun lalu kini ditawarkan kepada pasaran dalam dua warna baru, iaitu Cyan Storm dan Tech Black. Harganya masih sama seperti waktu pelancaran tahun lepas, iaitu RM54,998 tidak termasuk insurans dan cukai jalan.

Pertama kali didedahkan kepada dunia pada tahun 2020, MT-09 baru ini melibatkan beberapa perubahan berbanding product sebelumnya, dengan yang utama adalah pada bahagian penampilan bersama lampu hadapan LED lebih unik dan lampu belakang yang lebih kemas. Di sebalik panel badan itu juga Yamaha menggunakan kerangka aluminium baru yang lebih tegar untuk memberikan lebih stabiliti dan karekter pemanduan dinamik.

Enjinnya adalah sama seperti Tracer 9 2021, iaitu device tiga silinder 890 cc, yang berkemampuan 119 hp pada 10,000 rpm dan 93 Nm tork pada 7,000 rpm. Selain kuasa yang lebih tinggi berbanding product sebelumnya, enjin ini turut dipertingkat untuk mematuhi tahap emisi Euro 5 manakala muncung suntikan bahan api diperelok untuk memberikan lebih penjimatan bahan api.

Transmisi adalah device enam kelajuan, dan klac jenis A&S dilaras kembali untuk memadankannya dengan kuasa baru enjin. Kemudian, penukar gear quickshifter yang datang standard pada motosikal ini turut dipertingkat untuk memberikan penukaran naik dan turun equipment yang lebih pantas serta lancar.

Di hadapan penunggang kini terletak panel paparan TFT berwarna 3.5 inci baru yang boleh memaparkan pelbagai informasi termasuk kedudukan equipment dan operasinya boleh dikawal menggunakan butang di bahagian kiri pemegang.

Peningkatan elektronik tidak terhenti di situ kerana MT-09 2021 kini dilengkapi dengan unit pengukur inertia (IMU) 6-axis untuk memberikan enter kepada sistem Traction Management (tiga mod), Slide Regulate Process (SCS), Entrance Wheel Lift Regulate Procedure (LIF) dan Brake Manage Program (BC).

Suspensi MT-09 2021 masih lagi menggunakan fork 41 mm serta monoshock yang boleh dilaras, tetapi ia telah ditala semula untuk menyesuaikannya dengan casis serta lengan ayun baru. Pada bahagian brek, di hadapan ia kini menggunakan pam utama radial untuk menghantar tekanan minyak kepada established berkembar angkup empat piston dan cakera 298 mm. Di belakang menggunakan cakera 245 mm dan angkup satu piston.

Jika anda lihat lebih terperinci, rekaan rim 17 inci MT-09 ini juga berlainan. Bukan setakat rekaan, ia juga adalah 700 gram lebih ringan sekaligus memperbaiki kawalan motosikal dan kecekapan bahan api. Tayar bersaiz 120/70 di hadapan dan 180/55 di belakang.

Kelengkapan lain pada MT-09 2021 adalah seperti tangki bahan api 14 liter, berat keseluruhan 189 kg, tinggi tempat duduk 825 mm dan jarak dari tanah 140 mm. Jarak roda untuk model baru ini juga bertambah 30 mm menjadikannya 1,430 mm.[ad_2]

Supply hyperlink